Winnica Kraków

Wino białe czy czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała również do naszego kraju. Coraz częściej na rodzimych stołach gości ten unikalny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do potraw nie jest zbyt rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do jakich dań.

Wino musujące

Które wino pasuje do makaronów?
Makarony najpoprawniej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być niemniej jednak lekkie. Jeśli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najlepiej wino czerwone. W końcu takie danie wolno zestawić też z winem różowym.

wino w kartonowych boksach

Z którym winem serwować ryby?
Stara zasada powiada, iż do ryb najodpowiedniej pasuje wino białe. Warto niemniej jednak pamiętać, że nie jest to bezwzględna zasada. Jeżeli podajemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest niemniej jednak jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.

Z jakim winem najodpowiedniej komponuje się mięso?
W tym wypadku wiele zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu podawać wolno zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje jedynie wino czerwone. Cielęcina może być serwowana czy też z młodym winem czerwonym, lub musującym winem różowym. Jeżeli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.