Dobra włoska restauracja
Chcesz smacznie zjeść? Wśród wielu możliwości, które proponuje kuchnia europejska należy zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to różnorodność aromatów, kolorów i spora dawka składników odżywczych.
Typowe włoskie przyprawy
Naszym rodakom kuchnia włoska, kojarzy się przede wszystkim z makaronem i pizzą i ewentualnie z winem. Podczas gdy włoskie gotowanie to również takie smakołyki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Podstawowe włoskie jedzenie
Pasty to baza włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają makarony w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie można dodać do makaronu. Nowa restauracja na mapie Krakowa Ryby, dodatki mięsne oraz rożnorodne warzywa, powodują, że makarony nie są w stanie się przejeść.
Kolejnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra włoska pizza to niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najprostsza jej wersja to margharita z mozarellą. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.
Włoskie dania to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To również risotto, focaccia, minestrone oraz liczne desery – np. tiramisu czy panna cotta. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie spróbować wina czy pysznych serów- ricotty, mozarelli i grana padano.
Zobacz film