czy barista to trudny zawód

Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją pić?
Historia kawy zaczyna się prawdopodobnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz używali owoce kawowca. Jednakże wtedy nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dziś, innymi słowy pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie gotowali owoce kawowca oraz wzburzali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie pielęgnowano celowo w praktycznych celach, jedynie zbierano z jej naturalnego miejsca powstawania. Wiele stuleci następnie, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała opracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, aby można było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w świecie, a więc jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego raz za razem bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz bardziej na popularności i przechodząc przeróżne modyfikacje, by zdobyć przeróżne postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. Współcześnie większość spożywanych artykułów jest dla nas wybitnie łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga dużego trudu. czy można przedawkować kawę Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to wybitnie sporadyczne przypadki. Zatem także tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pragnie nadzwyczajnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a też porządnego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film