mozzarella na słodko

Apetyczny, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Naturalnie, chodzi o mozzarellę. Znany na całym świecie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a wnikliwie z regionu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie jedynie to właśnie dzięki łagodnemu smaku, lecz też specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają gruntownie innowacyjnego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, jednakowoż równocześnie nie zmienia własnego delikatnego i naturalnego smaku.

włoskie tiramisu

Jak i z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy bądź też innych potraw, czy to z makaronami czy też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym naturalnie serem sporadycznie zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic czy też mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest bardzo reprezentatywne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt i smak. Ewidentnie ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w specjalnych pojemnikach i opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. Dzięki temu ser jest cały czas świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs produkty sero podobne

makarony z mozzarellą   

Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze lub najzwyczajniej w świecie pospolici ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak naprawdę ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to towary seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy też mozzarelli. W jaki sposób wspomniano na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania wedle tradycyjnych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa i receptura są wpisane na listę towarów chronionych i tradycyjnych.

mozarella

Skąd w związku z tym wziąć kreatywny, wyborny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do przetestowanych delikatesów. Należy jednak liczyć się z tym, że pionierski włoski ser będzie sporo droższy, niż wyprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miłośnicy sztampowego sera mozzarella możemy ogłosić jedno – naprawdę należałoby dopłacić oraz nasycać się pysznym smakiem.